Τον ιστότοπο διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής

14.1.13

«Δεν μ'αγαπάς. Μ'αγαπάς»

Ένα ημίφως ζεστά απλωμένο στα πρόσωπα..ένα τραπέζι γυμνό ,γράμματα χυμένα παντού,γράμματα φαγωμένα από τον πόθο και την εγκατάλειψη κι αυτό το βασανιστικό αίτημα,η απεγνωσμένη έκκληση για αγάπη και ενδιαφέρον .. Το κυνηγητό ανάμεσα στην παρουσία και την απώλεια,τα χέρια που απλώνονται μα δεν σμίγουν,δεν συναντιούνται γιατί θα καούν απ την ίδια τους τη φλόγα.

΄΄-Εδώ είμαι.

-Έφυγες μαμά, έφυγες, έφυγες..΄΄

΄΄-Μαμά σ αγαπάω, σ αγαπάω πολύ.

-Ωραία.τώρα που σιγουρευτήκαμε για τα αισθήματά μας ας μιλήσουμε για το απολυτήριο.

-άκου μαμά..

-πρέπει να αφοσιωθείς στα μαθήματά σου..

-άκου, μαμά..

Κραυγή θρυμματισμένη...

Και ξαφνικά ανοίγει ο ουρανός στα δυο.Το μικρό θεατράκι σείεται και πάλλεται από τους σπασμούς της Τρικαλιώτη. Αρκεί μόνο ένα ΄ μαμά...

- Φεύγω μαμά. Η βασίλισσα φωνάζει ΄΄κόψτε της το κεφάλι, κόψτε της το κεφάλι΄΄,κάθε βράδυ το ίδιο όνειρο.Κανείς,ούτε ένας δεν βρέθηκε να μου πει ΄΄εσυ δεν φταις΄΄. 

Το πηγάδι βαθαίνει , βαθαίνει, γύρω σκελετοί, καθοδος, κάθοδος, κάθοδος..άκου μαμά...ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ, ΜΑΜΑ..

Τόσα θαύματα πάνω σε μια σκηνή..Και έξω η πραγματική ζωή που δεν αντέχει τέτοιους κραδασμούς..Περπατώ στο Γκάζι, αδειασμένη και ζαλισμένη μέσα στα χαμηλωμένα φώτα. Δύο Μαργαρίτες μαδήθηκαν σήμερα.-

Info:
ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
«Δεν μ'αγαπάς. Μ'αγαπάς»
Από τον θεατρικό οργανισμό ΑΚΡΟΠΟΛ
Όταν ένα έξοχο λογοτεχνικό κείμενο μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή το αποτέλεσμα είναι συνήθως εξαιρετικό.
Αυτό συμβαίνει και με το «Δεν μ΄αγαπάς. Μ΄αγαπάς», από το επιτυχημένο βιβλίο της συγγραφέως και καθηγήτριας ψυχολογίας του Παντείου, Φωτεινής Τσαλίκογλου, που ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας είχε την ιδέα να μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου διασκευάζοντάς το.
Πρόκειται για μια ελεύθερη θεατρική απόδοση της αλληλογραφίας (αποτελούμενης από 117 γράμματα σταλμένα από το Παρίσι που καλύπτουν το διάστημα 1962-1974) της πεζογράφου Μαργαρίτας Λυμπεράκη προς την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου έτσι όπως τη διέσωσε και εξέδωσε η πανεπιστημιακή καθηγήτρια και λογοτέχνης Φωτεινή Τσαλίκογλου.
Το έργο αφορά στην σχέση ανάμεσα σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες συγγραφείς, μητέρα και κόρη. Tη Μαργαρίτα Λυμπεράκη (που μαζί με τη Γαλάτεια Σαράντη, τη Τατιάνα Γκρίτση-Μιλιέξ και τη Μιμίκα Κρανάκη) συνέβαλε στην αλλαγή των παραδοσιακών μορφών της αφήγησης τοποθετόντας τη δράση μέσα σ’ αυτή. Και την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου που εκτός άλλων το 1988 βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος στη Γαλλία («Υπνοβάτης»). Μεταξύ τους υπήρχε μια σχέση αγάπης και εγκατάλειψης, τρυφερότητας, απόγνωσης και  φόβου, λατρείας και απόρριψης μαζί, η οποία συνοψίζεται στη φράση που η Μαργαρίτα Καραπάνου έγραψε σε μια επιστολή προς τη μητέρα της 7 χρόνια μετά το θάνατό της: «Έφυγε με το θάνατό σου όλο το διφορούμενο που είχαμε στη σχέση μας. Έμεινε μόνο η αγάπη».
Ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας σημειώνει για την παράσταση:
«Σκηνές γεμάτες ευαισθησία, αγωνία, ενοχή, έλξη και άπωση, πάθος και μίσος φτιάχνουν το παζλ μιας συγκλονιστικής ιστορίας αναζητώντας όλα τα φώτα και τα σκοτάδια της μητρικής αγάπης...»
Η παράσταση αποτελεί την πρώτη παραγωγή του θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ στο θέατρο Βασιλάκου.
Πρωταγωνιστούν, η Ρένη Πιττακή στο ρόλο της Ρίτας Λυμπεράκη και η Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της Μαργαρίτας Καραπάνου. Μαζί τους και η Ηλεάνα Μπάλα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Αναστασία Αρσένη. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Ανδρέας Μπέλης, ενώ τη μουσική επιμελείται η Ελεάνα Βραχάλη.

Πληροφορίες:
από 5 Δεκεμβρίου,
Τετάρτη 19.00,
Πέμπτη 20.00,
Παρασκευή 21.00,
Σάββατο 18.00 & 21.00,
Κυριακή 20.00,
τιμές 20€, 15€ (νεανικό, φοιτητικό)

Θέατρο Βασιλάκου,
Προφήτου Δανιήλ 3- 5 Κεραμεικός
τηλ. 210.3470707

Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής

H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την αφηγηθεί. Gabriel García Márquez

Γράφω για να μην ξαναγράψω ποτέ.

Γράφω γιατί είμαι πολλά πρόσωπα.

Γράφω, για να μην ξαναϋπάρξουν αυτά τα πρόσωπα που είμαι,

αλλά ένα και μοναδικό πρόσωπο,

που δεν γράφει

Ελεονώρα Σταθοπούλου, Καλο αίμα κακό αίμα, εκδ. Eστία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου