Τον ιστότοπο διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής

9.9.19

Το βιβλίο αυτό είναι ένας μεγάλος παιδαγωγός. Του Λεώνικου Καλαχώρα




Α! Ένα καινούργιο βιβλίο!
Κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι νέο, συχνά αναρωτιόμαστε, σε τι χρειάζεται και αν ωφελεί.
Γιά να δούμε...
Ομολογώ ότι δεν ξέρω πόσα μπορώ να πω γι' αυτό το βιβλίο.
Αλλά μερικά πράγματα μου κάνουν ήδη εντύπωση. Πρώτα πρώτα ο τίτλος.
Αδέσποτα!
Γιατί αδέσποτα; Αφού όλα έχουν έναν συγγραφέα που φιγουράρει με πολλή χαρά και καμάρι.
Είναι εύστοχος αυτός ο τίτλος; Τι λέτε;
Ας το δούμε πιο καλά.
Όλα αυτά τα μικρά "αριστουργήματα" (βέβαια, μην πάρετε τον όρο τοις μετρητοίς, γιατί δεν αρέσουν σε όλους όλα, όπως συμβαίνει συνήθως), ήσαν όντως αδέσποτα, διότι υπήρχαν μεν αλλά κανείς δεν ήξερε που βρίσκονται. Ούτε εμείς οι ίδιοι που σήμερα τα θεωρούμε "δικά μας". Ήσαν απλώς εν δυνάμει, μέχρις εκείνη τη στιγμή που η Κρυσταλία Πατούλη στο σεμινάριο Αφήγηση Ζωής, μ' ένα κομμάτι χαρτί στο χέρι κι ένα μολύβι μας είπε "γράψ' το!". Και τότε αναζητήσαμε μέσα μας πηγές, και αρχίσαμε να κυλάμε προς τα έξω κομμάτια από τη ζωή μας που δεν είχαμε υποπτευθεί ότι είχαμε ζήσει, και τα οποία, έτσι όπως ήταν κρυμμένα, συγκροτούσαν τον εσωτερικό μας εαυτό, αυτόν τον ωραίο άγνωστο, που μας τον παρουσίασε η Κρυσταλία.
Ο τίτλος είναι επομένως όχι μόνο εύστοχος αλλά και ευρηματικός.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι αυτό το βιβλίο πρέπει, μα πρέπει να το διαβάσουν όλοι.
Όχι για να δουν τι ένιωσε ο ένας όταν άκουσε ένα τραγούδι, ο άλλος όταν είπε το πρώτο του ποίημα και ο τρίτος όταν στάθηκε για πρώτη φορά μπροστά στον φωτογράφο. Αλλά για να δουν τι έχουν εκείνοι μέσα τους και θα μπορούσαν να το βγάλουν, για να γνωρίσουν τον εαυτό τους με στόχο να τον συγκροτήσουν όπως θέλουν οι ίδιοι, και όχι όπως έτυχε.
Και γιατί όλα αυτά;
Διότι, έτσι όπως καθόμαστε και κοιταζόμαστε, είμαστε τόσο ίδιοι στις επιθυμίες, τις επιδιώξεις, τους φόβους, τα ενδιαφέροντα, ώστε δεν έχουμε τίποτα να πούμε ο ένας τον άλλο και γινόμαστε πληκτικοί και περιττοί. Είμαστε μια μάζα, σαν το νερό στο αυλάκι, που τσουλάει αλλά το ίδιο δεν ξέρει πού πάει.
Ανακαλύπτοντας όμως τη διαφορετικότητά μας, αυτό που ποικίλλει ειδικά στις μικρές ηλικίες, θα δούμε πόσο πολλά έχουμε να πούμε ο ένας στον άλλο και να συγκροτήσουμε το δυσεύρετο αγαθό που λέγεται σύνθεση και φιλία. 
Το βιβλίο αυτό επομένως είναι ένας μεγάλος παιδαγωγός.
Και τούτο επειδή δεν είναι τόσο προϊόν δουλειάς αλλά προϊόν μιας μεγάλης ιδέας.
Και όλα αυτά το οφείλουμε στο Κρυσταλάκι μας. 
Λεώνικος Καλαχώρας
συγγραφέας - εκδότης

 --

Προσκλήσεις:

1) Αδέσποτα στο 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο:
Την Κυριακή 15/9/19 στις 8:00μμ, στη σκηνή "Γιώργος Βιζυηνός" του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου ΑΔΕΣΠΟΤΑ, σε επιμέλεια Κρυσταλίας Πατούλη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής:
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Κρυσταλία Πατούλη και οι συγγραφείς των ιστοριών: Λεώνικος Καλαχώρας, Ανδρονίκη Τασιούλα, Βαγγέλης Γονιδάκης, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Γιάννης Γαβράς, κ.ά.
*Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ταξιδευτής το βιβλίο ΑΔΕΣΠΟΤΑ - 45 αφηγήσεις για την παιδική και εφηβική ηλικία, για τα 10 χρόνια του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής, σε επιμέλεια Κρυσταλίας Πατούλη. Περισσότερα: εδώ
---
2) Πρόσκληση για τα 10 χρόνια του σεμιναρίου Αφήγηση ζωής: 

Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής

H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την αφηγηθεί. Gabriel García Márquez

Γράφω για να μην ξαναγράψω ποτέ.

Γράφω γιατί είμαι πολλά πρόσωπα.

Γράφω, για να μην ξαναϋπάρξουν αυτά τα πρόσωπα που είμαι,

αλλά ένα και μοναδικό πρόσωπο,

που δεν γράφει

Ελεονώρα Σταθοπούλου, Καλο αίμα κακό αίμα, εκδ. Eστία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου