Τον ιστότοπο διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής

10.12.13

✿Σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής” της Κρυσταλίας Πατούλη✿

«Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να την διηγηθεί» Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
Εκπαιδεύτρια  Κρυσταλία Πατούλη, ΔημοσιογράφοςΣύμβουλος Συστημικής Προσέγγισης
***
Στόχος σεμιναρίου:
Γράφουμε για να μάθουμε!
Πώς μπορεί κάποιος να ανακαλύψει αλλά και να αξιοποιήσει δημιουργικά τον συγγραφικό του εαυτό;
«Οι ιστορίες μας γίνονται τόσο πολύ δικό μας κομμάτι, ώστε και εμείς δεν τις συνειδητοποιούμε, όπως το ψάρι που ανακαλύπτει το νερό τελευταίο» έχει πει ο Jerome Bruner (Αφηγηματική θεραπεία).
Στόχος σε αυτό το σεμινάριο είναι
να ανακαλύψουμε το… νερό!

Ο εαυτός μας άλλωστε είναι πιθανώς το εντυπωσιακότερο έργο τέχνης που συνεχώς εξελίσσουμε και ίσως το πιο περίπλοκο, αφού δημιουργούμε όχι μόνο μια ιστορία για τον εαυτό μας αλλά πολλές.
Σύμφωνα με τον Bruner: «Δεν υπάρχει ένας εαυτός που απλώς στέκεται εκεί έτοιμος να περιγραφεί με λέξεις, αλλά πολύ περισσότεροι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνεχώς κατασκευάζουμε και ανακατασκευάζουμε τον εαυτό μας με βάση το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον – τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για μας».
Καθώς οι λέξεις είναι το βασικό υλικό που χτίζουμε τη σχέση μας με την πραγματικότητα, η δύναμη της γραφής γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο αυτογνωσίας και δημιουργικότητας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, αναγνωρίζουμε πως κάνουμε έργο ό,τι δεν απωθούμε, αλλά και ότι ο συγγραφικός εαυτός μας είναι πιο μπροστά από εμάς, διαθέτοντας πολλές «φωνές» (κατά Μ. Μπαχτίν) που πολύ συχνά φαίνεται να αγνοούμε…
Γράφουμε, όχι μόνο ότι γνωρίζουμε, όπως έχει αναφέρει ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά γράφουμε για να μάθουμε!

Σε ποιους απευθύνεται:
Σε όλους όσοι θα ήθελαν να ανακαλύψουν τη δύναμη της γραπτής αφήγησης ως δημιουργικό εργαλείο:
  • Αυτογνωσίας
  • Αλλαγών – μεταβάσεων
  • Προσωπικής ανάπτυξης
  • Έκφρασης
  • Δημιουργικότητας
  • Αλλά και τη συγγραφική – αφηγηματική τους δεινότητα.
Τρόπος διεξαγωγής:
  • Ασκήσεις γραπτής αφήγησης: Ανακαλύπτοντας το πρόσωπο του συγγραφικού-αφηγηματικού μας εαυτού – ύφος, χαρακτήρας, στόχοι, στυλ γραφής, επίπεδο επίγνωσης.
  • Γνωριμία με βιβλία και συγγραφείς κυρίως non-fiction ιστοριών.
  • «Ανάγνωση» ρεαλιστικών αφηγήσεων – αυτοβιογραφιών σε όλες τις μορφές τέχνης (φωτογραφία, κινηματογράφος, θέατρο, λογοτεχνία, στιχουργική, ζωγραφική κλπ)
  • Βιωματικές αυτοβιογραφικές ασκήσεις με στόχο την αύξηση της αυτογνωσίας και της δημιουργικότητας, αλλάζοντας συνεχώς πλαίσια και οπτικές γωνίες αφήγησης.
  • Αναγνώριση των πολλών «φωνών» (βλ. Μ. Μπαχτίν) που συνυπάρχουν σε ένα γραπτό κείμενο, μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις.
  • Βιβλιογραφία και υλικό θεμάτων θεωρίας σε σχέση με τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα που αναδύονται από τις αυτοβιογραφικές ασκήσεις.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου διοργανώνονται λογοτεχνικές αλλά και άλλες συναντήσεις “Αφηγήσεις Έργου – Ζωής” με γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Επίσης, ενίοτε, παρακολουθούνται θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα που άπτονται στο θέμα του σεμιναρίου. Επιπλέον, οργανώνονται επισκέψεις σε προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους μέσα από το αυτοβιογραφικό τους έργο.
Όλοι οι συμμετέχοντες “Ανώνυμοι Αφηγητές” διαχειρίζονται από κοινού τον δικό τους κοινό ιστότοπο, δημοσιεύοντας κείμενα, ή άρθρα και θέματα που τους ενδιαφέρουν, και μοιράζονται πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως και το βασικό υλικό του σεμιναρίου με την αντίστοιχη βιβλιογραφία. 

Κάποιες από τιςΑφηγήσεις Έργου – Ζωής” ήταν αφιερωμένες στους: Χρόνη Μίσσιο, Περικλή Κοροβέση, Κατίνα Τέντα – Λατίφη, Αγαθή Δημητρούκα, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Τασούλα Βερβενιώτη, Ελεονώρα Σταθοπούλου, Γιάννη Μακριδάκη, Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Ζυράννα Ζατέλη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Κώστα Μουρσελά, κ.λ.π.
Επίσης, για το θεωρητικό κυρίως υπόβαθρο και τη βιβλιογραφία του σεμιναρίου, έχει πραγματοποιηθεί διάλεξη για φοιτητές του Παντείου Παν/μίου, σε κάλεσμα της συγγραφέως και καθηγήτριας ψυχολογίας, Φωτεινής Τσαλίκογλου.

* α) Στην Αθήνα / Νέος κύκλος από 10/02/2014 – Πρώτο εισαγωγικό μάθημα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
Ιnfo: Τηλ. 210 867 3655, Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής.
Διάρκεια σεμιναρίου: 2μιση μήνες(11 – 3ωρες συναντήσεις – με είσοδο ελεύθερη στο πρώτο εισαγωγικό μάθημα), κάθε Δευτέρα 6μιση με 9μιση – μμ., και έναρξη 10/02/2014.
  • Στις 10 Φεβρουαρίου 2014, το πρώτο εισαγωγικό μάθημα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, αφού πρώτα κλείσετε τηλεφωνικά τη θέση σας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών.
  • Και επιλεκτικά για τους ενδιαφερόμενους σε συνεργασία με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο – με εισαγωγή στη Μυθοπλασία για 5 συναντήσεις – 1μισης ώρας, κάθε δεύτερη Δευτέρα, με έναρξη νέου τμήματος στις 17/02/2014, στις 8:30μμ.
* β) στην Αίγινα / Κάθε Τετάρτη  3ωρο μάθημα – και πάντα το πρώτο εισαγωγικό μάθημα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
γ) Μέσω skype

Πάντα με επιπλέον “Αφηγήσεις Έργου – Ζωής” – αφιερώματα σε συγγραφείς, ξεκινώντας το νέο κύκλο με την συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, στις 11 Νοεμβρίου 8:30μμ και στις 25 Νοεμβρίου αντίστοιχα με τον συγραφέα Κώστα Μουρσελά. Κατόπιν στις 23/12/13 με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη και στις 20/1/14 με τον συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου.
-
Ο Αυγουστίνος από το βιβλιοπωλείο Λεμόνι διαθέτει στις εκδηλώσεις του Πολυχώρου Τέχνης Αλεξάνδρεια, τα βιβλία των προσκεκλημένων.

Επικοινωνία: cpatouli@yahoo.gr –  www.afigisizois.wordpress.com

  • Πνευματικά δικαιώματα, δημιουργία, οργάνωση, και ευθύνη σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής» και εκδηλώσεων “Αφηγήσεις Έργου – Ζωής”: Κρυσταλία Πατούλη, Δημοσιογράφος – Σύμβουλος Συστημικής Προσέγγισης
panwAristera
Κάποιες προσωπικές εντυπώσεις – συναισθήματα, για το σεμινάριο και την εκπαιδεύτρια από συμμετέχοντες:
***
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κρυσταλία, γυναίκα, επαγγελματία, άνθρωπο, που με τον δικό της τρόπο τάραξε τα θεμέλια της ζωής μου, και με οδήγησε στο δρόμο ολικής αναδόμησης της ψυχής μου, της ζωής μου. Σ’ ευχαριστώ ειλικρινά. Α.
***
Μόνο αυτό θα πω, σ’ ευχαριστούμε για ότι μας έδωσες και για ότι μας έκανες να δώσουμε. Θα μας λείψεις. Χ.
 ***
… το σεμινάριο με έκανε πιο ήρεμη και πιο χαρούμενη! Υποψιάζομαι ότι γ’ αυτό ευθύνεσαι εσύ κατά πολύ. Άνοιξε το μυαλό μου, αισθάνθηκα πολύ καλύτερα και εκφράστηκα πιο ελεύθερα! Σ’ ευχαριστώ πολύ, πραγματικά με βοήθησες. Με αγάπη Σ.
 ***
Κρυσταλία μας, είσαι γυναίκα γεμάτη πάθος. Πάθος όταν μιλάς, πάθος όταν τα παίρνεις, πάθος, πάθος. Δύναμη, ευαισθησία και γνώση. Σ’ ευχαριστώ για όσα μας χάρισες, μας έμαθες, μας βοήθησες και ανακαλύψαμε για τον «συγγραφικό» μας εαυτό. Το όνομά σου δεν είναι τυχαίο. Θα μπορούσαν επίσης να σε λένε Πολύτιμη. Είσαι πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος γιατί είσαι μοναδικά αυθεντική, και ας μου την είπες πριν από λίγο! Κι είσαι και γαμώ όταν τα παίρνεις και γκαζώνεις! Γουστάρω τρελά που δεν αυτοφιμώνεσαι! Ευχαριστώ για όλα. Μ.
 ***
Είναι φορές που η τύχη σε φέρνει σε πράγματα που σου αλλάζουν την οπτική στη ζωή, κι αν σκεφτόσουν πως πρέπει να αλλάξεις, μέσα ααπό αυτό καταλαβαίνεις το γιατί. Αυτό συνέβη στο σεμινάριό σου Κρυσταλία και σε ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Με αγάπη. Π.
 ***
Μέχρι τώρα τις παιδικές αναμνήσεις μου τις έφερνα στην επιφάνεια του μυαλού μου ή από τυχαίες κουβέντες με την οικογένεια ή σπανίως από όνειρα στον ύπνο μου. Στο σεμινάριο ασχολήθηκα μετά από χρόνια, πιο συνειδητά με αυτές, και βρήκα ξανά τον παιδικό μου εαυτό που αν και χάθηκε στη σκόνη του χρόνου, συνδέεται και θα συνδέεται με τον παρόντα εαυτό μου. Σε ευχαριστώ για την εμπειρία Κρυσταλία. Με αγάπη. Α.
 ***
Σε μια πολύ σημαντική στιγμή της ζωής μου, το σεμινάριο μου έδωσε έμπνευση, δύναμη, και ξεκλείδωσε τα συναισθήματά μου. Μίκρυνε η «μαύρη τρύπα» και έλαμψε το φως! Ευχαριστώ πολύ Κρυσταλία! Με βοήθησες να μεγαλώσω λίγο την καρδιά μου! Κ.
 ***
Σ’αγαπώ. Σ’ Ευχαριστώ για όλα και η φαντασία μας να έχει πάντα ορατότητα… Δ.
 ***
Μια βόλτα είναι η ζωή
στο άγνωστο τραβάμε
Δεν ξέρω αν θέλω να ξεχνώ
ή θέλω να θυμάμαι.
Μια βόλτα είναι η ζωή
Μια ονειροπαγίδα.
Όσ’ απ’ τον κόσμο δεν θα δω,
Στα μάτια σου τα είδα.

Καλά ταξίδια και να συνταξιδέψουμε μαζί ξανά! Α.
 ***
…Με σπρώχνεις εμπρός και σ’ αγαπώ γι’ αυτό, Δ.
 ***
Ευχαριστώ που μου έδειξες το δρόμο να βρω την ψυχή μου! Σ’ αγαπώ. Τ.
 ***
Ξέρω πως δεν μπήκες τυχαία στη ζωή μου γλυκειά μου μάγισσα. Σ’ ευχαριστώ. Σ.
***
Είναι ο άνθρωπος από τον οποίο πήρα τόσα πολλά πράγματα, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μου αρέσουν ο αυθορμητισμός της, ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδει τη γνώση της, ότι τη μοιράζεται απλόχερα, ο τρόπος με τον οποίο «έχτισε» μια πολύ δεμένη ομάδα. Και ότι καταφέρνει να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στο ρόλο της δασκάλας και του μαθητή… Της εύχομαι ότι καλύτερο! Κρυσταλία, σ’ ευχαριστώ για όλα! Μ.
 ***
Κρυσταλία, πηγή, νερό, διάφανη, κρύσταλλο, φωτεινή, γυαλάκι στα βότσαλα, ψυχοβγάλτης(με την καλή έννοια). Ευχαριστώ!!! A.
***
Νιώθω εμπιστοσύνη σε αυτόν τον έφηβο. Έτσι την βλέπω την Κρυσταλία. Μου τη σπάει που είναι πιο αντράκι, μερικές φορές, απ’ ότι γυναίκα αν και από τότε που την έζησα περισσότερο στις συναντήσεις μας, βλέπω ότι είναι τρυφερός άνθρωπος. Μου αρέσει όταν ζητάει πράγματα να της δώσεις. Δεν μπορείς να της αρνηθείς. Έχει κόλπο μαγικό. Α.
 ***
Κρυσταλία μου, αν και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, στο σεμινάριο έμαθα μια πλευρά σου που δεν γνώριζα. Αυτή της αγωνίστριας και της ιδεαλίστριας που παλεύει και προσφέρει ανιδιοτελώς. Θέλω να σου εκφράσω το βαθύ θαυμασμό μου και τις ευχαριστίες μου για όσα μας έμαθες. Με αγάπη. Ε.
 ***
Κρύσταλ, είσαι μέσα στην καρδιά  και στην ψυχή μου. Νιώθω ότι σε γνωρίζω χρόνια. Ευχαριστώ για όσα με έμαθες και αποκάλυψες για τον εαυτό μου. Π.
 ***
Κρυσταλία, είσαι όντως κρυστάλλινη και ήσουν για μένα μία απρόσμενη ευχάριστη έκπληξη! Μας έδωσες πολλά και ίσως περισσότερα απ’ ότι χρειάζεται. Σ’ αγαπώ και σε φιλώ. Δ.
***


Στο σεμινάριο περιλαμβάνονται επίσης και οι «Αφηγήσεις Έργου-ζωής»


Kάποιες από τις Εκδηλώσεις:
zervoudakisΤην Δευτέρα 28/11, ώρα 20:00 στο νεότευκτο Pocket Theatre @ χώρος τέχνης ασωμάτων (οδός Ασωμάτων 6 - Θησείο) ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης σε μια Αφήγηση Έργου - Ζωής, εγκαινίασε το Εντευκτήριο του Μικρού Πολυτεχνείου με παρουσίαση και της νέας του μουσικής – ποιητικής δουλειάς. (βίντεο)











Το κυριακάτικο πρόγραμμα στο Pocket Theater για τις «Αφηγήσεις Έργου-ζωής» :


Στις 20 ΜΑΡΤΙΟΥ  με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο:



 
Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε για ένα χρόνο στη Σουηδία (1980- 81) και ως υπότροφος του Intemational Writing Program για μισό περίπου χρόνο στις ΗΠΑ (1984). Ο "Εργένης" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα "Διόδια" και διηγήματα από τα "Κομματάκια" και τις "Έμμονες ιδέες" στην τηλεόραση -ορισμένα από αυτά σε δικά του σενάρια. Κατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δουλειές, λίγο ή πολύ σχετικές με τη λογοτεχνία και το γράψιμο: σύμβουλος ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους ("Κέδρος", "Λιβάνης"), τακτικός συνεργάτης εφημερίδων ("Τα Νέα") και περιοδικών ("Έψιλον" Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, "Κλικ"), σεναριογράφος στο σινεμά ("Η φανέλα με το εννιά") και στην τηλεόραση ("Ο μικρός ηλεκτρολόγος"), σύμβουλος σεναρίων σε τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΕΤ2), παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (ΕΡΑ), εισηγητής σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής (Ε.ΚΕ.ΒΙ.). Εργογραφία: "Κομματάκια", Αθήνα, Κάλβος, 1979· Κέδρος, 1995, - "Διόδια", Αθήνα, Κάλβος, 1982· Κέδρος, 1988, "Τα τζιτζίκια", Αθήνα, Κέδρος, 1985· Bell, 1998, "Η αυτοκρατορική μνήμη του αίματος", Αθήνα, Κέδρος, 1992, "Ο εργένης", Αθήνα, Κέδρος, 1993, "Έμμονες ιδέες", Αθήνα, Κέδρος, 1995, "Λούλα", Αθήνα, Κέδρος, 1997, "Το παιχνίδι", Αθήνα, Οξύ, 1998, "Βαθύς και λυπημένος όπως εσύ", Αθήνα, Κέδρος, 1988, "Η απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας", Αθήνα, Κέδρος, 2000, "Μαύρος γάμος", Αθήνα, Κέδρος, 2001, "Ακούει ο Σημίτης Μητροπάνο;", Αθήνα, Κέδρος, 2001, "Η δική μου Αμερική", Αθήνα, Κέδρος, 2002, "Η επινόηση της πραγματικότητας", Πατάκης, Αθήνα, 2003, "Χάσαμε τον μπαμπά", Αθήνα, Πατάκης, 2005, "Λίγη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας", Αθήνα, Πατάκης, 2005, "Φίλοι", Αθήνα, Κέδρος, 2006, "Η μεγάλη άμμος", Αθήνα, Κέδρος, 2007, "Απέραντα άδειο σπίτι", Αθήνα, Κέδρος, 2009.

---



Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά. Αυτή την περίοδο, η οικογένειά του καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού. Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες. Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων. Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ'ένα τυχαίο γεγονός. Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.) Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή. Ένα "διάλειμμα" ελευθερίας, μεταξύ 1962 και 1967, τον βρίσκει στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ. Το πρώτο του βιβλίο "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς... " (Γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού. Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του "Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;" (Γράμματα, 1988). "Κοσμοκαλόγερος", σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος ζει σήμερα στο Καπανδρίτι.

---------
Επιπλέον, έχει γίνει και η Αφήγηση "έργου-ζωής" του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη τον Δεκέμβριο του 2010

O συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό “Πελινναίο”. Έχει γράψει τα βιβλία “Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946″ (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006) και “10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940″, ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007), το πρώτο μυθιστόρημά του “Aνάμισης ντενεκές” (Eστία 2008) κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2009) και στα τουρκικά, “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, νουβέλα (Εστία 2009), “Ήλιος με δόντια”, μυθιστόρημα (Εστία 2010), “Λαγού μαλλί”, νουβέλα (Εστία 2010), “Η άλωση της Κωσταντίας”, μυθιστόρημα (Εστία 2011), “Το ζουμί του πετεινού”, νουβέλα (Εστία 2012).
Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής

H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την αφηγηθεί. Gabriel García Márquez

Γράφω για να μην ξαναγράψω ποτέ.

Γράφω γιατί είμαι πολλά πρόσωπα.

Γράφω, για να μην ξαναϋπάρξουν αυτά τα πρόσωπα που είμαι,

αλλά ένα και μοναδικό πρόσωπο,

που δεν γράφει

Ελεονώρα Σταθοπούλου, Καλο αίμα κακό αίμα, εκδ. Eστία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου