Τον ιστότοπο διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής

5.12.13

"Tα πάντα είναι αφήγηση". Ομιλία της Κρυσταλίας Πατούλη στο HOPE

Hope_crystalia patouli
Πρόσκληση - 13/12/2013 στις 11πμ
***
Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στις 11πμ, θα δοθεί ομιλία της Κρυσταλίας Πατούλη, στα πλαίσια του προγράμματος "ΕΛΠΙΔΑ" - Η ιστορία των απαρχών του παρελθόντος της Ευρώπης, του δήμου Χαϊδαρίου που υλοποιείται με στόχο να αποδοθεί τιμή στην ιστορική μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού, με την υποστήριξη του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη για τους Πολίτες». eu.
***
"Tα πάντα είναι αφήγηση". Της Κρυσταλίας Πατούλη
Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος και σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη, δίνοντας έμφαση στη ρήση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς, αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την διηγηθεί» στα πλαίσια του σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής» (βλ. www.afigisizois.wordpress.com) εστιάζει όχι μόνο στις αφηγήσεις των ανθρώπων μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεών τους, αλλά και από αυτοβιογραφικές αναφορές σε κοινά βιώματα που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και την κοινωνία ως σύνολο. 177 Προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, από την συμμετοχή τους στην  «Έρευνα για την κρίση» που ξεκίνησε η ίδια από το 2010, ζωντανεύουν... τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, δίνοντας νόημα στο προσωπικό βίωμα αντιπαραβάλλοντάς το συγχρόνως με το πολιτικό και κοινωνικό, και εκφράζοντας επιπλέον τις λύσεις διεξόδου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι «τα πάντα είναι κείμενο» όπως είπε και ο Ζακ Ντεριντά, δηλαδή, «τα πάντα είναι αφήγηση».-
***
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις αγωνιστών της Αντίστασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μαρτυρίες κρατουμένων που επιβίωσαν, αλλά και διηγήσεις απογόνων πεσόντων, από ελληνικές μαρτυρικές πόλεις. Θα συμμετέχουν επίσης, διεθνείς προσκεκλημένοι από χώρες της Ευρώπης, όπως ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΚΥΠΡΟ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ και FYROM, στις οποίες εδρεύουν αντιστασιακές οργανώσεις, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται υπέρ της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της φιλειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Οι αφηγήσεις όλων θα συζητηθούν με μαθητές και νέους ηλικίας 6 – 18 ετών, αλλά και με μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων, και θα αποτυπωθούν σε DVD με στόχο την ενίσχυση της υφιστάμενης γνώσης σε σχέση με τα ιστορικά και φρικιαστικά γεγονότα της ναζιστικής κατοχής. Στόχος της δράσης είναι να αναπτυχθούν προβληματισμοί αναφορικά με την ανάγκη για δραστηριοποίηση των κατοίκων της Ευρώπης, ώστε να μην απειληθούν ξανά η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Στις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 18 Μαΐου 2013 θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού, ερευνητές, ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και πολιτιστικοί φορείς, αλλά και απλοί κάτοικοι και πολίτες του τόπου μας.
Info: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στις 11πμ. Δ/νση: Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως 2, Χαϊδάρι, Τ.Κ. 124 61 - Δημαρχείο / αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου - 2 ος όροφος. Τηλ. επικοινωνίας: 213 20 47 216 / 213 20 47 339. Fax: 210 58 19 841. Email: hopeproject@haidari.gr. http://hopeproject.gr/
***
Βιογραφικά στοιχεία
Κρυσταλία Πατούλη (cpatouli@yahoo.gr ) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1965, κατάγεται από το Ρέθυμνο και ζει στην Αίγινα. Σπούδασε Ψυχολογία και ειδικεύτηκε στη Συστημική Συμβουλευτική και στο Ψυχόδραμα, όπως και στην πρόληψη-θεραπεία εξαρτήσεων («Θησέας», «Daytop-Iθάκη», Ανοιχτή Θεραπευτική κοινότητα «Στροφή» του ΚΕ.Θ.Ε.Α. κ.ά.) και εργάζεται ως Συστημικός Σύμβουλος σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων, οικογένειας, εργασίας, αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης (Μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμβούλων Ψυχικής Υγείας).
Παράλληλα, από το 1990 έως σήμερα, εργάζεται κυρίως ως συντάκτης και αρχισυντάκτης, σε ΜΜΕ (Μέλος της ΕΣΠΗΤ). Επίσης, παραδίδει το βιωματικό σεμινάριο  «Αφήγηση Ζωής» (βλ. www.afigisizois.wordpress.com), στο οποίο αξιοποιείται η δύναμη της γραπτής αφήγησης ως δημιουργικό εργαλείο αυτογνωσίας αλλά και δημιουργικότητας. Συχρόνως, στα πλαίσια του σεμιναρίου, διοργανώνει "Αφηγήσεις Έργου - Ζωής" καταξιωμένων προσωπών των γραμμάτων και των τεχνών, που άφησαν το στίγμα τους ο καθένας στον δικό του τομέα.
Το καλοκαίρι του 2010, ξεκίνησε ακτιβιστικά την "Έρευνα για την Κρίση" με βάση το ερώτημα: “Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;” στο οποίο συμμετείχαν μέχρι στιγμής 177 πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στο tvxs.gr (αλλά και με κάποια άρθρα - συνεντεύξεις να διακινούνται μεταφρασμένα σε ΜΜΕ του εξωτερικού), και σύντομα τα αποτελέσματά της θα κυκλοφορήσουν σε βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος.
Περισσότερα: ΕΔΩ
Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής

H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την αφηγηθεί. Gabriel García Márquez

Γράφω για να μην ξαναγράψω ποτέ.

Γράφω γιατί είμαι πολλά πρόσωπα.

Γράφω, για να μην ξαναϋπάρξουν αυτά τα πρόσωπα που είμαι,

αλλά ένα και μοναδικό πρόσωπο,

που δεν γράφει

Ελεονώρα Σταθοπούλου, Καλο αίμα κακό αίμα, εκδ. Eστία

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου